Πλειστηριασμοί (μέρος 1) - Που βρισκόμαστε

Χρονικά βρισκόμαστε σε ένα σημείο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που θεωρητικά έδωσε το «πράσινο φως» για τους πλειστηριασμούς. Στην πραγματικότητα όμως, οι πλειστηριασμοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Σε πολλά μέσα γράφεται πως 700.000 ακίνητα πρόκειται στο επόμενο διάστημα να βγουν σε πλειστηριασμό, νούμερο το οποίο φαίνεται υπερβολικά μεγάλο -στα όρια του μη πιστευτού. Με πρόχειρους υπολογισμούς και εάν υποθέσουμε ότι σε κάθε ακίνητο διαμένουν κατά μέσο όρο 3 άτομα, τότε μιλάμε για ένα ζήτημα που θα επηρεάσει περίπου 2 εκατομμύρια Έλληνες, δηλαδή το 20% ή και περισσότερο του συνολικού πληθυσμού της χώρας μας!

Δευτερευόντως, τα 700.000 ακίνητα είναι ένας τεράστιος αριθμός ακινήτων, ο οποίος δεν μπορεί να υποστηριχθεί όχι μόνο από την ελληνική αγορά, αλλά από οποιαδήποτε αγορά παγκοσμίως, καθώς θα δημιουργούσε κίνδυνο κατάρρευσης.

Συνεπώς, παρότι δεν γνωρίζουμε πώς προέκυψε ο παραπάνω φημολογούμενος αριθμός, είναι η πραγματικότητα η οποία προωθείται από τα ΜΜΕ και την οποία οφείλουμε να ενστερνιστούμε -μέχρι αποδείξεως του εναντίου!
Εάν δούμε ιστορικά την εξέλιξη του θεσμού των πλειστηριασμών, πρέπει να παραδεχτούμε πως παλιότερα ήταν μία διαδικασία πολύ δύσκολη. Προκειμένου να λάβει γνώση κάποιος για το ακίνητο, έπρεπε να έχει πρόσβαση στο αντίστοιχο δικόγραφο, όπου και γινόταν μία περιγραφή του ακινήτου. Ωστόσο, άλλα στοιχεία όπως η ακριβής τοποθεσία και η διεύθυνση δεν υπήρχαν ξεκάθαρα μέσα στην περιγραφή και έπρεπε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει πολύ προσεκτικά ολόκληρο το δικόγραφο για να μάθει παραπάνω πληροφορίες. Συνεπώς, λίγοι ήταν εκείνοι που έμπαιναν στη διαδικασία να κάνουν όλη την παραπάνω διαδικασία. Την ίδια στιγμή όμως, οι πλειστηριασμοί αποτελούσαν μία πραγματικότητα που έφερνε ευκαιρίες στην αγορά επειδή υπήρχαν πολλά ακίνητα προς πώληση σε καλή τιμή αλλά κανείς δεν μπορούσε να τα βρει.

Σήμερα η όλη διαδικασία έχει εξελιχθεί και λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και λόγω βελτίωσης του site eauction.gr. Και παρότι ακόμη δεν περιλαμβάνει την ακριβή διεύθυνση των ακινήτων, υπάρχουν ιδιωτικά site που «τραβούν» και αναλύουν όλη αυτή την πληροφορία και δημιουργούν χάρτες με τις ακριβείς τοποθεσίες τους. Συνεπώς είναι πλέον εφικτό να βρει κανείς τα ακίνητα που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό. Αυτό διευκολύνει έναν πιθανό αγοραστή να εντοπίσει και να «κατανοήσει» περισσότερο μία πιθανή επένδυση και να προσπαθήσει στη συνέχεια να το πλειοδοτήσει.

Στο επόμενο post θα μιλήσουμε για την πραγματική διαδικασία