Τι είναι η αντλία θερμότητας και γιατί να ξέρεις?

Τι είναι η αντλία θερμότητας και γιατί να ξέρεις?

Μια αντλία θερμότητας είναι μέρος ενός συστήματος θέρμανσης και ψύξης και εγκαθίσταται έξω από το σπίτι σας. Όπως ένα κλιματιστικό, μπορεί να δροσίσει το σπίτι σας, αλλά είναι επίσης ικανό να παρέχει θερμότητα και η λειτουργία του μοιάζει με αυτή του κλιματιστικού.


Τους πιο ψυχρούς μήνες, μια αντλία θερμότητας τραβά τη θερμότητα από τον κρύο εξωτερικό αέρα και τη μεταφέρει σε εσωτερικούς χώρους, και τους θερμότερους μήνες, τραβάει θερμότητα από τον εσωτερικό αέρα για να δροσίσει το σπίτι σας.


Τροφοδοτούνται από ηλεκτρισμό και μεταφέρουν θερμότητα χρησιμοποιώντας ψυκτικό για να παρέχουν άνεση όλο το χρόνο. Επειδή χειρίζονται τόσο την ψύξη όσο και τη θέρμανση, οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην χρειάζεται να εγκαταστήσουν ξεχωριστά συστήματα για τη θέρμανση των σπιτιών τους.. Οι αντλίες θερμότητας δεν καίνε ορυκτά καύσιμα όπως οι φούρνοι, καθιστώντας τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Πως λειτουργεί?


Στις αντλίες θερμότητας, ρυθμίζεις την θερμοκρασία με τον ίδιο τρόπο που τη ρυθμίζεις στα κλιματιστικά, οπότε είναι πολύ εύκολες στη χρήση τους. Για να εμβαθύνουμε λοιπόν, οι αντλίες θερμότητας δεν δημιουργούν θερμότητα. Διανέμουν τη θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος και χρησιμοποιούν ένα ψυκτικό μέσο που κυκλοφορεί μεταξύ της εσωτερικής μονάδας fan coil (air handler) και του εξωτερικού συμπιεστή για τη μεταφορά της θερμότητας.
Στη λειτουργία ψύξης, μια αντλία θερμότητας απορροφά τη θερμότητα μέσα στο σπίτι σας και την απελευθερώνει σε εξωτερικούς χώρους. Στη λειτουργία θέρμανσης, η αντλία θερμότητας απορροφά θερμότητα από το έδαφος ή τον εξωτερικό αέρα (ακόμα και τον κρύο αέρα) και την απελευθερώνει σε εσωτερικούς χώρους.
Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι αντλιών θερμότητας είναι η αντλία αέρος και η αντλία με επίγεια πηγή. Οι αντλίες θερμότητας με πηγή αέρα μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ του εσωτερικού αέρα και του εξωτερικού αέρα και είναι πιο δημοφιλείς για θέρμανση και ψύξη κατοικιών.
Οι αντλίες θερμότητας εδάφους, που μερικές φορές ονομάζονται γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, μεταφέρουν θερμότητα μεταξύ του αέρα μέσα στο σπίτι σας και του εδάφους έξω. Τέτοιου είδους εγκατάσταση  είναι πιο ακριβή, αλλά είναι συνήθως πιο αποδοτική και έχει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας λόγω της σταθερότητας της θερμοκρασίας του εδάφους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Γιατί να ξέρεις τι είναι η αντλία θερμότητας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είναι η αντλία θερμότητας καθώς μπορεί να αποτελεί την ιδανική λύση ώς μέσο θέρμανσης στον χώρο σου.
Συγκεκριμένα οι αντλίες θέρμανσης όπως και κάθε άλλο μέσο θέρμανσης/ψύξης χαρακτηρίζεται από θετικά αλλα και αρνητικά στοιχεία. Μερικά από αυτά θα αναλύσουμε παρακάτω ώστε να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη άποψη περί του θέματος.


Θετικά στοιχεία:


-Χαμηλό κόστος λειτουργίας.
Οι αντλίες θερμότητας είναι φθηνότερες στη λειτουργία από τα συστήματα που βασίζονται στην καύση. Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικά είναι τα συστήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας.
-Λιγότερη Συντήρηση.
Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν λιγότερη συντήρηση από τα συστήματα θέρμανσης με καύση. Τακτικά, μία φορά το χρόνο, πρέπει να ελέγχονται ορισμένες λεπτομέρειες του συστήματος, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν μόνοι σας.
-Ασφάλεια.
Οι αντλίες θερμότητας είναι ασφαλέστερες από τα συστήματα θέρμανσης που βασίζονται στην καύση. Είναι ασφαλείς στη λειτουργία τους και δεδομένου ότι βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και δεν χρειάζεται να καίνε καύσιμο για να παράγουν θερμότητα, έχουν λιγότερες ανησυχίες για την ασφάλεια σε σύγκριση με τους ομολόγους τους.
-Μειώνει τις εκπομπές άνθρακα
Το σύστημα αντλίας θερμότητας μειώνει τις εκπομπές άνθρακα και έχει αποτελεσματικό ρυθμό μετατροπής ενέργειας σε θερμότητα. Για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας με πηγή νερού επιτυγχάνουν εύλογα υψηλές αποδόσεις, κοντά στο 600 τοις εκατό.


Αρνητικά στοιχεία :


Υψηλό αρχικό κόστος
Οι αντλίες θερμότητας έχουν μεγάλο αρχικό κόστος εγκατάστασης, αλλά από την άλλη πλευρά, το κόστος λειτουργίας τους μεταφράζεται σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας και οδηγεί σε μια διαδρομή μειωμένων εκπομπών άνθρακα.
Δύσκολη εγκατάσταση
Οι αντλίες θερμότητας είναι αρκετά δύσκολο να εγκατασταθούν, δεδομένου ότι πρέπει να γίνει έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί η κίνηση της θερμότητας, η τοπική γεωλογία, ειδικά για τις αντλίες θερμότητας εδάφους και οι απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης για το νοικοκυριό σας.
Ζητήματα στον κρύο καιρό
Οι αντλίες θερμότητας αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κρύες περιοχές, που μπορεί τελικά να βλάψουν το σύστημα, επομένως δεν μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης απόδοση των αντλιών θερμότητας στον κρύο καιρό.

Αναμφισβήτητα μπορούμε να καταλάβουμε πως η αντλίες θερμότητας είναι μια από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπου η χρήση της θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Οπότε είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι τόσο για το τι είναι αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Με την αντλία θερμότητας εξοικονομείς μέχρι και 75% για την θέρμανση/ψύξη του σπιτιού σου. Μπορεί το κόστος της εγκατάστασης να είναι πιο ακριβό από αυτό του φυσικού αερίου, αλλά το κόστος λειτουργίας μιας αντλίας θερμότητας είναι μικρότερο από αυτό του φυσικού αερίου.